Povijest vjenčanog prstenja 29. ožujka 2017.   

Tradicija i simbolika - tijekom ljudske povijesti, čin vjenčanja je evoluirao, ali je simbolika vjenčanog prstenja dan danas ostala ista. Vjeruje se kako su Egipćani prije 3000 godina razmijenjivali prstenja napravljena od konoplja, trstike i papirusa. Međutim, kako su godine prolazile tako su ti prsteni rađeni od sve čvršćih i bogatijih materijala kako bi izdržali godinama, zlato i srebro. Prstenje su koristile i druge kulture osim Egipćana. Tada su uvjereni bili kako krug simbolizira dugotrajnost, vječnost mladencima.

Davanje i primanje prstenja - godine 1500. muževi su bili poznati po tome da su davali svojim ženama takozvani Gimmel prsten. Sastojao se od dva povezana zlatna prstena. I muškarac i žena bi nosili po jedna prsten do njihovog stvarnog vjenčanja, gdje će dva prstena biti ujedinjena kao jedno, a žena će nositi kombinaciju.

Muški vjenčani prsten - Do 1940-ih, žene su uglavnom nosile vjenčano prstenje. Tek tijekom Drugog svjetskog rata su i muškarci počeli nositi svoje vjenčano prstenje. Kako su muškarci i žene tijekom rata bili razdvojeni na duže vrijeme, prstenje ih je podsjećalo jedno na drugo. Danas je tradicija da oboje nose prstenje, a zajedno mogu odabrati prstenje po svojim željama upravo zato jer postoje u raznim oblicima, dizajnima i bojama nego što je to prije bilo.

Dizajni i detalji - tijekom Viktorijanskog perioda i Art Deco stila izgled i dizajn prstenja počeo se mijenjati, tada su se počeli upotrebljavati dijamanti. Upravo zato je vjenčano prstenje s dijamantima klasika. Tek krajem 20-og stoljeća žene su počele težiti prema drugačijim dizajnima i oblicima. Danas mladenci mogu birati između jako puno boja i dizajna te materijala od kojeg žele prstenje.

Kvaliteta - Najznačajnija preobrazba vjenčanog prstenja definitivno je 21. stoljeće. Koriste se kvalitetniji materijali, javlja se potreba za savršenim prstenjem upravo zbog mogućnosti biranja. Tu su razni karati uključeni, drago kamenje. Najčešće se biraju zlatni prsteni, pogotovo bijelo zlato. I sve češće se graviraju prstenja te biraju detalji. Osim toga, danas su parovi u mogućnosti napraviti prstenje po svojim zamislima.